Van havo naar mbo vliegtuigtechniek

Iets voor jou?

Zit je nu op de havo en denk je na over je volgende stap?  Heb je een technische blik en oog voor de luchtvaart? Denk dan eens aan mbo Vliegtuigtechniek. Wij bieden maatwerk voor havisten, mét of zonder diploma.

Een mbo-opleiding is een slimme keuze als je havo 4/5 moeilijk vindt of als het hbo (nog) niet bij je past. Afhankelijk van je vakkenpakket en je studieresultaten op de havo kun je de opleiding vaak sneller afronden. 

Heb jij bijvoorbeeld natuurkunde met een voldoende afgerond? Dan kun je hiervoor een vrijstelling krijgen in het mbo. Je maakt bij ons een toets, met voldoende resultaat hoef je geen natuurkunde te volgen tijdens je mbo opleiding. 

Grootste verschillen met hbo

Op het mbo leer je voor een beroep of vak, daarom leer je vooral van én in de praktijk. Wat is er anders?

  • je leert stap voor stap zelfstandiger studeren
  • je werkt veel in de praktijkruimtes
  • je doet opdrachten uit het bedrijfsleven
  • je gaat op stage of hebt al een leerbaan
Overgangsbewijs

Heb je een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of havo 5? Of heb je jouw havodiploma? Je kunt dan een mbo een opleiding volgen. 

En je houdt zicht op een hbo-diploma: als je je mbo-diploma hebt gehaald, kun je doorstromen naar het hbo. Natuurlijk kan je ook gelijk aan het werk!

Welke vakken ga je volgen tijdens de opleiding?

Keuzedelen

Uiteraard krijg je tijdens je opleiding ook praktijkles.

Je werkt aan echt vliegtuigen, zoals een Fokker100, F16 en Bölkow helicopter.

Niveau 3 en 4 opleidingen

Eerste Monteur Vliegtuigonderhoud

Als eerste monteur vliegtuigonderhoud (cat. A) voer je bij een onderhoudsbedrijf of luchtvaartmaatschappij het onderhoud uit. Je voert mechanisch en basis elektrisch onderhoud uit en repareert vliegtuigonderdelen. Dat is belangrijk omdat ze grote afstanden afleggen in allerlei soorten weersomstandigheden. Je kunt met deze opleiding in Nederland werken maar ook in het buitenland. 

Technicus Mechanica

Ben je technisch en zoek je een uitdaging in de luchtvaart? Dan is de opleiding Technicus Mechanica (cat. B1.1) dé plek voor jou! Hier word je opgeleid tot specialist in luchtvaarttechniek: van mechanisch tot elektrisch onderhoud aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Als vliegtuigonderhoud technicus mechanica sleutel je aan vliegtuigen. Je doet het onderhoud of reparaties en je kunt ook meewerken aan een nieuw vliegtuig. Jouw specialisatie is het mechanisch en (basis) elektrisch onderhoud van een vliegtuig. Dat is belangrijk werk.

Technicus Avionica

Ben je technisch en zijn elektronische snufjes echt jouw ding? Dan is de opleiding Technicus Avionica (cat. B2) dé plek voor jou! Tijdens je opleiding leer je alles op het gebied van alles op het gebied van elektrotechnisch en avionisch onderhoud. Als vliegtuigonderhoud technicus avionica voer je bij een onderhoudsbedrijf of luchtvaartmaatschappij het onderhoud uit aan elektrische-, navigatie- en vluchtgeleidingssystemen. Je controleert het werk van collega’s zodat vliegtuigen in topconditie blijven. Dat is belangrijk omdat ze grote afstanden afleggen in allerlei soorten extreem weersomstandigheden. Je kunt met deze opleiding in Nederland werken maar ook in het buitenland.