Heb jij technisch inzicht en ben je praktisch ingesteld?

Bekijk dan de opleiding
mbo vliegtuigtechniek.

Zit je nu op het vmbo, volg je de theoretische leerweg en denk je na over je volgende stap? Denk dan eens aan mbo Vliegtuigtechniek en word vliegtuigtechnicus.

Je kiezen voor Eerste Monteur (niveau 3), Technicus Avionica (niveau 4, gericht op het elektrisch onderhoud) of Technicus Mechanica (niveau 4, gericht op het mechanisch onderhoud). De opleiding kies je zelf, maar onze docenten adviseren je graag bij het maken van jouw keuze. We vinden altijd de opleidingsrichting die bij jouw talenten past. 

Zo wordt je toegelaten

  • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
  • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2), of
  • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen
Keuzestress?

Vind jij het moeilijk om te kiezen tussen Technicus Avionica en Technicus Mechanica? Geen paniek. 

In het eerste schooljaar kan je probleemloos wisselen van richting.  

Welke vakken ga je volgen tijdens de opleiding?

Keuzedelen

Uiteraard krijg je tijdens je opleiding ook praktijkles.

Je werkt aan echt vliegtuigen, zoals een Fokker100, F16 en Bölkow helikopter.

Niveau 3 en 4 opleidingen

Eerste Monteur Vliegtuigonderhoud

Als eerste monteur vliegtuigonderhoud (cat. A) voer je bij een onderhoudsbedrijf of luchtvaartmaatschappij het onderhoud uit. Je voert mechanisch en basis elektrisch onderhoud uit en repareert vliegtuigonderdelen. Dat is belangrijk omdat ze grote afstanden afleggen in allerlei soorten weersomstandigheden. Je kunt met deze opleiding in Nederland werken maar ook in het buitenland. 

Technicus Mechanica

Ben je technisch en zoek je een uitdaging in de luchtvaart? Dan is de opleiding Technicus Mechanica (cat. B1.1) dé plek voor jou! Hier word je opgeleid tot specialist in luchtvaarttechniek: van mechanisch tot elektrisch onderhoud aan vliegtuigen en vliegtuigonderdelen. Als vliegtuigonderhoud technicus mechanica sleutel je aan vliegtuigen. Je doet het onderhoud of reparaties en je kunt ook meewerken aan een nieuw vliegtuig. Jouw specialisatie is het mechanisch en (basis) elektrisch onderhoud van een vliegtuig. Dat is belangrijk werk.

Technicus Avionica

Ben je technisch en zijn elektronische snufjes echt jouw ding? Dan is de opleiding Technicus Avionica (cat. B2) dé plek voor jou! Tijdens je opleiding leer je alles op het gebied van alles op het gebied van elektrotechnisch en avionisch onderhoud. Als vliegtuigonderhoud technicus avionica voer je bij een onderhoudsbedrijf of luchtvaartmaatschappij het onderhoud uit aan elektrische-, navigatie- en vluchtgeleidingssystemen. Je controleert het werk van collega’s zodat vliegtuigen in topconditie blijven. Dat is belangrijk omdat ze grote afstanden afleggen in allerlei soorten extreem weersomstandigheden. Je kunt met deze opleiding in Nederland werken maar ook in het buitenland.